Thursday, November 20, 2008

Soldater fik krigsskader af medicin: Omkring 160 danske soldater har klaget over samme symptomer, som Golfsyndromet giver

20. november 2008
Over 175.000 amerikanske soldater har lidt af det såkaldte Golfsyndrom siden den første Golfkrig i 1991.

Nu afslører en rapport, at sygdommen sandsynligvis stammer fra, den medicin, som soldaterne har indtaget i forbindelse med krigen.

- Rapporten i dag kan lukke et af de mørkeste kapitler i Golfkrigen i 1991, arven efter Golfkrigs-syndromet. For de, der nogensinde har tvivlet på at Golfveteranerne er syge, er denne rapport afgørende og omfattende, siger Anthony Hardie til Washington Post.

Han var blot 23 år under Golfkrigen i 1991 og lider af syndromet med udbredt træthed, vejrtrækningsbesvær og vedvarende smerter.

Den omfattende rapport blev offentliggjort i mandags og blev bestilt af USA`s Kongres i 2002. Forskerne har sammen med krigsveteraner stået for den omfattende undersøgelse.

De konkluderer, at det er to årsager til sygdommen, som giver varige symptomer som smerter i muskler og led, hovedpine, allergi, vejrtrækningsbesvær, hukommelsestab, kroniks træthed, diarré og opkast.

Den ene er en pille med stoffet pyridostigmin bromid, som soldaterne, som skulle modvirke angreb med nervegas. Den anden årsag er, at soldaterne blev udsat for giftige stoffer, som nervegifte i sprøjtemidler, som blev brugt under krigen. Samtidig udelukker forskerne heller ikke faktorer, som at soldaterne har inhaleret røg fra brændende oliefelter, og at de har været udsat for stråler fra ammunition med forarmet uran.

I Storbritannien er 6000 soldater blevet syge ag Golfsyndromet. I Danmark er det omkring 160 soldater, som deltog i Golfkrigen. Sagen har blandt andet været rejst i Folketinget i slutningen af 1999 og 2000. Dengang blev den daværende socialdemokratiske forsvarsminister bedt om at se på sagen.

- Det er fuldstændig rigtigt, at Arbejdsskadestyrelsen i en lang række tilfælde ikke har villet godkende de sygdomme, som soldater, der har været i Golfen, har pådraget sig, som stammende fra opholdet i Golfen, erklærede Hans Hækkerup./m.j.

No comments: