Tuesday, November 18, 2008

EUROPA PRESS: Un informe conclou que la síndrome de la Guerra del Golf és real i ho han patit més de 175.000 soldats

WASHINGTON, 18 Nov. (Reuters/EP) -


Un informe federal realitzat per ordre del Congrés dels Estats Units i difós ahir ha eliminat les suspicàcies sobre el conegut com a Síndrome de la Guerra del Golf per a concloure que prop de de 175.000 ex combatents a l'Iraq a començament de la dècada dels noranta l'han patit després d'estar exposats a toxines químiques que els han causat un gran nombre de malalties neurològiques, com ara càncer o esclerosi múltiple.

Un comitè encarregat d'analitzar la salut dels veterans d'este conflicte bèl·lic ha assenyalat que gran part d'ells patixen una malaltia de característiques físiques que van més enllà d'una obsessió psicològica soferta, per exemple, per altres antics combatents en altres guerres. Segons el comitè, que ha seguit els casos des de 2002, "les proves científiques no deixen lloc a per a dubtar que la síndrome de la Guerra del Golf és una condició real amb causes reals i conseqüències serioses".

Este organisme, compost per veterans i científics independents, ha instat al Congrés augmentar els fons destinats a investigar esta malaltia fins a 60 milions de dòlars anuals, més de 47 milions d'euros. El comitè ha assenyalat que "és una obligació nacional" que es fa especialment necessària pel temps transcorregut.

La síndrome ha afectat a prop de d'un quart dels 700.000 militars que van servir en 2001 a l'estranger, en la Guerra del Golf. Entre els símptomes detectats en gran part d'ells s'han confirmat dolors de cap continus, dolors, dificultats cognitives, fatiga inexplicable, granellades, diarrea crònica i problemes digestius i respiratoris.

Queden per aclarir, tot i això, les possibles causes d'este quadre mèdic. S'estudien dos possibilitats com les més plausibles: la medicació donada a les tropes per a protegir-los contra el gas nerviós i els pesticides usats de manera generalitzada durant el conflicte.

ESCEPTICISME

Malgrat la importància d'este informe, la notícia va ser acollida amb relatiu escepticisme entre els directament afectats. L'exsoldat Anthony Hardie, ha destacat que com a mínim l'estudi contribuix a tancar "un de les capítols més foscos" del conflicte bèl·lic portat a terme contra l'Iraq i elimina qualsevol dubte sobre la veracitat de la malaltia.

Per la seua banda, Adrian Atizado, ha subratllat que "la veritat prevaldrà", especialment ara que els soldats poden acudir amb proves a la mà per a buscar "atencions sanitaries i beneficis financers". "Esperem que ara es posarà un èmfasi més gran a buscar tractaments efectius", ha afegit.

No comments: