Tuesday, November 18, 2008

Za syndróm vojny v Zálive z roku 1991 môžu tabletky

14:04 | 18.11.2008 | Martin Novák, Aktuálně.cz

Washington - Komisa expertov vytvorená americkým Kongresom zverejnila správu o vyšetrovaní takzvaného syndrómu z vojny v Perzskom zálive pred sedemnástimi rokmi.

Viac než 170-tisíc amerických vojakov, ktorí sa zúčastnili vojny proti Iraku a oslobodenia Kuvajtu na začiatku roku 1991, si sťažuje na časté bolesti hlavy, únavu, problémy s dýchaním a vyrážky.

Postihnutí boli aj vojaci z iných krajín vtedajšej koalície, ktorej súčasťou bola aj československá protichemická jednotka.

Strach z nervových plynov

Komisia vo svojej analýze konštatuje, že masové ochorenie spôsobili dva faktory. Prvým boli tabletky, ktoré vojaci užívali na ochranu pred nervovými plynmi. Američania sa obávali, že Saddám proti nim použije chemické, či biologické zbrane a dopredu sa pripravovali na obranu.

Druhým zdrojom zdravotných problémov sú pesticídy, ktorých sa vojaci počas vojny nadýchali. Komisia nevylučuje, že časť vojakov ochorela pri likvidácii irackých zásob jedovatého sarinu.

Komisia odporučila Kongresu, aby pridal ďalšie peniaze do fondu na pomoc pre postihnutých veteránov z roku 1991. "Mnohí veteráni už roky čakajú na pomoc, aj na zodpovedanie základných otázok týkajúcich sa ich zdravotného stavu," cituje zo správy agentúra AP. Americká vláda doteraz venovala na liečenie veteránov z tejto vojny 440 miliónov dolárov, ale v posledných rokoch sa táto čiastka znižovala.

Saddám Husajn

Američania sa obávali že Saddám Husajn proti nim použije chemické zbrane.väčší obrázokZdroj: SITA

Roky dohadov a pochybností

O pôvode syndrómu panovali mnohé roky spory. Niektorí lekári, politici aj predstavitelia americkej armády spochybňovali, že špecifické ochorenie z vojny v roku 1991 existuje.

"Tí, ktorí neverili, že syndróm existuje, dostali teraz jasnú a konečnú odpoveď," povedal agentúre Reuters veterán Anthony Hardie z Wisconsinu, ktorému bolo v čase vojny o Kuvajt tridsaťdva rokov.

Konflikt sa začal 2. augusta 1990, keď iracká armáda obsadila Kuvajt a Saddám Husajn ohlásil jeho pripojenie k Iraku. Spojené štáty a ďalšie krajiny sústredili svojich vojakov v Saudskej Arábii a behom januára a februára nasledujúceho roku iracké jednotky z Kuvajtu vytlačili.

Pozemným operáciám predchádzalo mohutné letecké bombardovanie Iraku. Vtedajší americký prezident George Bush starší sa ale nerozhodol Saddáma zvrhnúť, americké pozemné jednotky sa zastavili na hraniciach.

No comments: